Yrittäjyys – Pähkähullua vai nerokasta toimintaa?

Ennen taloustaantumaa Suomessa yrityksen perustamista pidettiin tyhmänä ideana. Eikä ihme. sillä 2000-luvun nousukausi takasi suurelle osalle meistä hyvän palkkatyön turvallisilla tulevaisuuden näkymillä. Näin ollen oman yrityksen perustaminen kuului niille, jotka eivät syystä tai toisesta olleet luoneet uraa palkkatyön kautta. Kaikki tämä kuitenkin muuttui viimeisimmän talouskriisin aikana.

Yrittäjyys perustuu rohkeuteen olla eri mieltä

Meillä Suomessa opetetaan (valitettavasti) lapsesta alkaen pyrkimään kohti konsensusta, jonka myötä erimielisyyden osoittaminen koetaan kapinallisuutena. On suorastaan surkuhupaisaa huomata, kuinka suomalainen kulttuuri ei ymmärrä erimielisyyden tärkeyttä, sillä ainoastaan olemalla eri mieltä voimme vaihtaa ajatuksia ja haastaa olemassa olevat olettamukset. Yrittäjyys on juuri tätä. Yrittäjät haluavat joko parantaa olemassa olevia menetelmiä tai vaihtoehtoisesti luoda uusia keinoja.

Suomalaiset pelkäävät epäonnistumista, vaikka epäonnistuminen on se keskeisin avain oppimiseen ja kehittymiseen. Epäonnistuminen yrittäjänä tuntuu olevan Suomessa elinikäinen häpeä, eikä tästä leimasta irtautuminen onnistu helposti edes virallisissa papereissa. Yksi tai kaksi epäonnistunutta yritystä eivät tee ihmisistä epäonnistunutta ihmistä. Ehkä syy moiseen asennevammaan on meidän tapa miettiä liikaa mitä muut ajattelevat meistä. Yrittäjillä ei ole aikaa murehtia turhuuksia ja täten yrittäjillä pitää olla varsin paksu selkänahka.

Toista on ulapan tuolla puolen

Yhdysvalloissa vallitsee ajatusmaailma, jonka mukaan epäonnistuneet yrittäjät eivät olleet huonoja yrittäjiä huonoilla ideoilla. Päinvastoin, epäonnistumiset osoittavat kuinka et vain ole yrittänyt tarpeeksi kovasti. Suomessa epäonnistuneet yrittäjät heittävät kirveen kaivoon ja avaat pullon korkin (90-luvun lama), kun taas Yhdysvalloissa konkurssin jälkeen mietitään jo seuraavaa yritysideaa. Onko meidän kenties aika oppia amerikkalaisesta yrityskulttuurista? Ehdottomasti.

Michael Jordan sanoi epäonnistuvansa satoja kertoja tärkeissä pelitilanteissa. Mutta niistä oppimalla hän myös onnistui tilanteissa, jotka tekivät hänestä onnistujan ja suuren voittajan. Toisin sanoen – jos et yritä, et tule koskaan voittamaan.

Näin perustat oman yrityksesi

Oman yrityksen perustaminen ei ole koskaan ollut yhtä helppoa kuin nykyään. Ja hyvä näin, sillä Suomen taloustaantuman taittamiseksi tarvitaan enemmän uusia yrittäjiä eikä lisää julkisen sektorin paperinpyörittäjiä. Hyväksi onneksi byrokratian koneisto ei enää estä uusien yritysten syntyä ja täten nyt on oikea aika aloittaa oman unelman rakentaminen.

Yrityksen perustamista varten ei enää välttämättä tarvitse anoa valtion starttirahaa, sillä yksityiset rahastot tarjoavat enemmän likviditeettiä ilman vuosikymmenten velanmaksua. Kickstarter sekä GoFundMe ovat sivustoja, joiden kautta voit mainostaa omaa ideaasi ja pyytää rahoitusta tavallisilta ihmisiltä. Näin ollen sinun ei välttämättä tarvitse antaa omasta yritystä osaa pois enkelisijoittajille tai pankille.