Radiomainokset

August 27, 2015

Radiomainokset ovat hyvin tehtyinä tehokkaita, vaikkakin kattavat vain tietyn osa-alueen yritysten mainonnasta. Radiomainokset riippuvat paljon radiokanavista sekä alueista. Yritykset usein valitsevat pääradiokanavan omalle kohdeasiakasryhmälleen. Esimerkiksi pikkukaupungin yritykset eivät usein mainosta esimerkiksi maan pääradioasemilla, koska sillä he eivät saavuttaisi kohdeasiakkaitaan. He usein mainostavat ainoastaan oman kylän pääradioasemalla. Riippuen radiokanavista ja paikoista, mainonta on hyvin erilaista.

On selvää, että isommat firmat voivat satsata enemmän itse radiomainokseen ja tehdä siitä kaikin puolin tehokkaan ja laadukkaan monessakin mielessä, missä pienemmät yritykset eivät samaan pysty. Tämän huomaa usein juuri pikkukaupungeissa, varsinkin juuri kesäloma-aikaan, kun radiota kuunnellessa esille pauhaa sama mainos miljoona kertaa saman päivän ja viikon ajan, ja missä vielä samaa lausetta toistetaan tylsyyteen asti.

Mutta ei tosin tule unohtaa tämänkinlaisen mainonnan tehokkuutta. Ärsyttävä mainonta juuri nimenomaan jää kuulijan takaraivoon ja ehkä oivan hetken tullen saavuttaa päämääränsä ja kuuntelija vielä päätyykin mainostajan putiikkiin, ainakin katsomaan mitä siellä on, jollei jopa ostamaankin jotain.

Radiomainonnassa on selvää äänen laatu ja Suomessa radiomainontaan erikoistuneet yritykset ovatkin juuri äänituotantoyhtiöitä. Näiden kaltaiset yritykset tekevät muun muassa tutkimuksia siitä, millä tavalla, äänillä tai äänitekniikoilla ihmisten mieleen ja mielikuvitukseen pääsisi vaikuttamaan. Radiomainonnan pitää kolahtaa sanomallaan ja äänellään, jotta kuulija ymmärtäisi kuulleen viestin tärkeyden ja ostaisi mitä on mainostettu tai ainakin saisi positiivisen mielikuvan tuotteesta tai palvelusta tai yrityksestä itsestään.