Nettilehdet

August 9, 2015

Nettilehdet ovat tuoneet uutta kilpailua perinteisille paperille painetuille lehdille. Digitaalisessa muodossa olevia lehtiä ja julkaisuja on nykyisin hyvin helppoa saada luettavaksi, ja ne ovat usein myös halvempia kuin perinteiset kotiin tilattavat aikakauslehdet. Toki tulee muistaa, että myös perinteisiä aikakauslehtiä on saatavilla digitaalisessa muodossa.

Mitä siis tarkoittaa ”nettilehti” ? Mikäli käännytään Wikipedian puoleen, ilmoittanee se nettilehdeksi kaiken internetissä olevan verkkojulkaisun, mikä voi olla juorupalstoista erilaisiin kuntien julkaisemiin tiedotteisiin jne. Hyvin usein kuitenkin nettilehdellä ymmärretään jotain ajankohtaista tiedotetta erinäisistä asioista. Nettilehdet ovat usein juuri hyvin nopeita viestinnän välineitä perinteisiin paperille painettuihin lehtiin, kuten esimerkiksi aikakauslehtiin verrattuna.

Sanomalehdet painetaan suurimmilta osin päivittäin, mutta samalla kaikilla sanomalehtipainamoilla on olemassa webbisivu tai blogi, jossa joka hetki uutisoidaan uusia uutisia, mitkä eivät enää ehdi päivän painoon ja ovat kenties vielä hyvin nuoria seuraavan päivän lehteen. Näin ollen näitä tiedotteita, lyhyitä uutispätkiä voisi niin ikään kutsua sanomalehden nettiversioiksi.

Nettilehti sopinee ehkä parhaiten niin sanottuun digitaalisesti esitettävään aikakauslehteen, jonka tarkoitus on olla kuten normaali aikakauslehti, mutta ainoastaan netissä. Näin ollen nettilehden perustaja säästää esimerkiksi lehden painosmaksut sekä lähettämiskulut.

Nettilehtien suosio on kasvanut samalla tavalla kuin kaiken muun sähköisen viestinnän, vaikka ei tule unohtaa niitä henkilöitä, jotka edelleen haluavat kirjan, sanomalehden tai aikakauslehden käsiinsä, haistaa uutta painosta tullutta lehteä, lukea sitä ja tehdä siihen käsin merkintöjä, koska heitä edelleen riittää.