Elämässä on kaksi varmaa asiaa: kuolema ja veronmaksu

August 6, 2015

Yrittäjänä sinun pitää maksaa yleensä verot ennakkoon, mikä on totta puhuen täysin käsittämätön sääntö. Mutta hyväksi onneksi internet tarjoaa tähänkin ongelmaan hyvän ratkaisun. Nimittäin nykyään voit palkata freelancereita keikkatyönä hoitamaan esimerkiksi omat verot kuntoon. Myös uudet taloushallinnon ohjelmistot, kuten Passeli ja Oscar tekevät puolet tilikirjanpidosta valmiiksi automaattisesti. Voit siis kiikuttaa listan tilitapahtumista suoraan kirjanpitäjälle.

Kaksi tärkeintä elementtiä, rahoitus ja kirjanpito ovat siis hoidossa. Sosiaalisen median kautta voit markkinoida puoli-ilmaiseksi jo valmiiksi räätälöidyille asiakassegmenteille ja LinkedInin kautta voit rakentaa verkostoja oman alasi yrittäjien kanssa. Kuten huomaat, sinun tarvitsee vain ottaa se ensimmäisen askel.

Kuinka suuryritykset menestyvät?

Menestys ei kasva puussa, eikä menestyvän yrityksen perustaminen onnistu Kelan tai muiden valtion virastojen kautta. Parhaimmat yritysideat syntyvät oman kodin autotallissa, missä etsit uusia prosesseja ja ideoita, joiden avulla haluat ensin helpottaa jotakin arjen askaretta itsellesi. Näin yksinkertainen ajatus toimii myös suuryritysten filosofiana, mutta heidän menestykseensä vaaditaan myös paljon muutakin.

Apple jatkaa kasvuaan vuodesta toiseen

Eihän Applen tuotteet ole mitenkään radikaalisti parempia kuin kilpailijoilla. Eikä Apple edes tosiasiassa priorisoi resurssejaan mittaviin markkinointikampanjoihin. Heidän menestyksensä perustuu oikeiden arvojen kommunikointiin. Nimittäin tuotteiden käyttäjät eli kuluttajat haluavat investoida tuotteisiin, joiden kautta he voivat ilmaista omia yhteiskunnallisia, eettisiä ja henkilökohtaisia arvojaan.

Esimerkiksi Nokia oli teknisesti mainio tuote, mutta yhtiön brändi oli suorastaan mitäänsanomaton, eivätkä kuluttajat täten pystyneet samaistumaan siihen henkilökohtaisella tasolla.

Vierivä kivi ei sammaloidu

Suuryritykset eivät pidä lomia, vaan etsivät aina uusia mahdollisuuksia laajentaa toimintaa uusille aloille. Google toimii hyvänä esimerkkinä yrityksestä, joka pyrkii valloittamaan uusia tuulia ottamalla riskejä ja investoimalla ihmisten osaamisia tuntemattomiin projekteihin. Google olisi voinut jäädä Altavistan tavoin ”vain” hakukoneeksi, mutta Googlen johto päätti, että Google ei tule olemaan vain yksi verkkosivu. Google tulee olemaan osa teknologista tulevaisuutta.

Kaikki toiminta perustuu alkuperäiseen ydinideaan

Mikä tärkeintä, suuret yritykset eivät unohda juuriaan. Kaikki he ovat aloittaneet tyhjästä idealla, jonka kehityskaari ei aina ole ollut nouseva. Näin ollen suuryritysten johtajien ja omistajien on muistettava miltä heistä tuntui uransa alkuvaiheessa ja kuinka uudet ideat (ja usein hullut) inspiroivat heitä kokeilemaan uusia tapoja ja menetelmiä. Sama filosofia pätee niin pienyrittäjän autotallissa kuin monikansallisen yrityksen johtoportaan kokouksissa.

Yrittämisen pitää tuntua kuin harrastukselta, johon herääminen aamulla ei kiristä päätä. Suuryrityksen pyörittäminen ei siis poikkea käytännössä pk-yrittäjistä juuri lainkaan.